« Ulricas Värld

Ta bättre bilder med mobilen

Dagens mobiltelefoner är riktigt bra när det kommer till kamerafunktioner. Det går därmed att få riktigt bra bilder även med telefonen. Här kommer ett par tips på hur du kan ta ännu bättre bilder.

Ta hellre för många bilder och släng överflödiga. Tar du bara någon enstaka är det dömt att misslyckas. Grejen med digitala foton är ju att du kan göra just så.

På mobiler går det även att ställa in skärpa och exponering, ofta genom att peka på skärmen bara. Mobilens kamera mäter ljuset och ställer du in den får du bättre bilder.

En sak som kan underlätta om du är rädd att tappa mobilen är att, istället för att trycka på avtryckarsymbolen på skärmen, trycka på volymfunktionens plus-knapp. Då kan du hålla mobiltelefonen i ett relativt stadigt grepp och ändå fotografera.

Även om det finns blixt även i mobilens kamera, se till att vara sparsam med att använda den.

Det finns även en zoomfunktion på mobilkameran, men resultatet blir ofta ganska dåligt. Det är bättre att gå närmare det motiv du tänkt fota.

Fler bra tips

Om du lärt dig de grundläggande knepen för att ta kort med mobilen, bli mer aktiv som fotograf. Våga att testa en masa olika saker för att få den bild du är ute efter.

Ett allmänt tips är att fotografen ska ha ljuset eller solen i ryggen. Men det bästa är att prova dig fram.

Tänk även på bildens komposition, då kan det bli vackert. Fundera på vad du vill ska synas i bakgrunden och vad som ska framhävas. Ett bra knep är att använda det som kallas "det gyllene snittet", det vill säga att man undviker att ställa det som ska fotas i mitten av bilden. Istället placerar du dig så att det som ska fotograferas hamnar en fjärdedel in från ­sidan. Det ger en bra balans.

Se till så att du sparar de bilder du vill ha kvar, via molnet eller lagra dem på datorn.

15 Apr 2020